Odotetut maailmanennätykset syntyivät Keravan SM-ergomaratonilla

18.4.2011

Keravan Keupirtillä soudettiin viikonloppuna ergon SM-titteleistä. Keravan Urheilijoiden järjestämässä kisassa taso oli todella kova, sillä siellä tehtailtiin kaksi uutta maailmanennätystä ja yllettiin useisiin Suomen ennätyksiin.

Kovasta tasosta kertoo myös se, että maratonilla 2 h 40 min haamuraja alitettiin peräti kahdeksan kertaa. Miehet soutivat kisassa maratonmatkan ja naiset ja nuoret puolimaratonin.

Ergomaratonilla oli yli 40 soutajaa ja heistä peräti 12 naisia, mikä on enemmän kuin kertaakaan aiemmin ergomaratonin yhdeksänvuotisen historian aikana. Kisat olivat onnistuneet ja soutajilta saatu palaute pelkästään positiivista. Toki joitain toiveitakin tuli ja ensi vuoden kisoja kehitetään palautteen perusteella. Moni nainen olisi esimerkiksi ollut valmis soutamaan myös maratonin puolikkaan sijasta.

Lauantain parhaan ajan souti Timo Rinne 2:36.26.0. Kevyen avoimen vei nimiinsä Evijärven Aimo Sironen SE-ajalla 2:37.51.9. 30v avoimessa Toni Pyykkö kellotti uudeksi SE-ajaksi 2:36.58.0. 60-vuotiaissa SE-ajan ergosi Lasse Mäki. Vielä viime vuonna Keravan Urheilijoita edustanut, olympialuokan veneisiin ja sen myötä SMARKiin siirtynyt Crister Nyberg veti maratonin sekä lauantaina että sunnuntaina. Molempina päivinä hän ylitti vain 2 h 40 min haamurajan vain muutamalla minuutilla.

Lauantain kovimmista naisten tuloksesta vastasi Jouteleen 40-vuotiaissa soutanut Maija Virta, joka ergosi puolikkaan helpon oloisesti aikaan 1:28.13,6. Mikkelin Soutajien Minna Karppinen (40L) oli vain parikymmentä sekuntia hitaampi ja jäi luokkansa ME-tuloksesta ainoastaan 50 sekuntia. SE tuloksella kuitenkin irtosi. Myös Eeva Rahikka onnistui yli 50-vuotiaiden sarjassa SE:n arvoisesti.

Puolimaratonilla kisanneita alle 20-vuotiaita miehiä oli mukana vain kaksi, mutta kisa yltyi silti mielenkiintoiseksi. Voittoon ergonnut Kouvolan soutajien Joel Naukkarinen otti itselleen SE:n ajalla 1:19.50,9, ja kiritti Tapio Soinin vanavedessään ”maaliin” vajaat kaksi minuuttia myöhemmin. 18-vuotiaalla Naukkarisella ergoharrastus on varsin tuore tuttavuus, kun taas ikätoveri Soini on ehtinyt ergota jo useita vuosia.

Sunnuntain päälähdössä Valkealan soutukone Antti Varis kellotti avoimen 50v ME- ajaksi 2:29.47,9. Maailmanennätys ei tullut yllätyksenä, sillä Varis kertoi harjoitelleensa tosissaan: viimeisen puolen vuoden aikana mies on vetänyt maratonin yli kaksikymmentä kertaa ja kellottanut viikonloppuna syntynyttä aikaa parempiakin tuloksia.
 
Ergomaratonin toisesta ME-noteerauksesta vastasi Keravan Urheilijoiden Jari Heikkilä 24h soudussa. Hän ergosi vuorokauden aikana hieman vajaat 277  kilometriä, joka on 6 km parempi kuin seurakaverin ja ergomaratonin isän Pentti Soinin neljä vuotta vanha ennätys. Heikkilä teki maailmanennätyksen myös pisimmässä yhtäjaksoisessa soudussa (25h/286.933 metriä).

Tämä oli Jarin kolmas perättäinen 24h soutu, mutta miehelle se ei vielä riitä.
- Ensi vuonna siirryn 50-vuotiaisiin ja siellä on taas uudet ennätykset rikottavana, hän tuumaa ja alkaa miettiä strategiaa seuraavalle vuodelle.

Kuvat:

Kuva 1: Vanha ja uusi mestari. Jari Heikkilä souti kolmannen kerran peräkkäin 24h ja souti uusiksi ME lukemiksi runsaat 277km
Kuva 2: Ultramatkojen erikoismies Antti Varis otti nimiinsä edellisen 100km ME ajan lisäksi maratonin ME noteerauksen tuloksella 2:29.47,9
Kuva 3: Sunnuntain mitalistit: Nesteen Ali Kela, Rautakourien Arvo Luts, Valkealan Antti Varis, SMARK:n Jussi Koponen sekä Keravan Katit Teirioja ja Pyykkönen.
 

Tulokset kokonaisuudessaan: http://www.ergomaraton.fi/results/

Katso video YouTubessa >>