Event info

Keravan ergomaraton on sisäsoututapahtuma, joka järjestetään huhtikuussa 2022 jo 20. kerran. Tapahtumassa soudetaan ergolaitteella maratonmatkoja (maraton ja puolimaraton), mutta myös ultramatkoja (100 km). 2022 tapahtuma järjestetään hybridinä: Gustavelundissa sekä virtaalisena offline. Virtuaalikisan tulos soudetaan kisapäivänä ja ilmoitetaan järjestäjälle sähköpostilla pentti.soini@gmail.com

Vuonna 2011 tapahtumassa soudettiin ensimmäistä kertaa SM-titteleistä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun sisäsoudussa miteltiin SM-mitaleista maratonmatkoilla.  Pidemmillä matkoilla (100 km ja 24 h) ei ole SM-arvoa. Naiset voivat soutaa myös täyden maratonin ja puolimaraton aika otetaan väliaikana (tieto kisan järjestäjälle ilmoittautumisen yhteydessä).

Soutaja voi valita haluamansa laitteen: C2 (staattinen), Slaidit (dynaaminen) tai RP3 (dynaaminen). Tulokset tehdään vertailukelpoisiksi lisäämällä dynaamisilla soudettuihin aikoihin 1%. Huom: dynaamisella laitteella SM-arvo vain slaideilla ja avoimessa luokassa.

 

Kysymyksiä ja vastauksia ergomaratonista

 

K: Mitä tarkoittaa merkinnät H ja L sarjojen nimissä?

V: H=Heavy (avoinluokka), L=Light (kevytluokka). Naisilla raja on 61.5k (135lbs) ja miehillä 75k (165 lbs). Esimerkiksi sarja M40L tarkoittaa "Miehet 40-49v kevyt luokka". Punnitukset max 2 tuntia ennen kisaa.

 

K: Miksi kisoissa ei ole sekä puolimaraton- että maratonmatkoja?

V: SM-arvo on haettu kilpailukutsussa esitetyille sarjoille ja matkoille. Käytännön syistä emme pysty tarjomamaan molempia vaihtoehtoja. Otamme palautetta vastaan ja pyrimme hienosäätämään matkoja soutajien toiveiden mukaisesti tulevina vuosina. Ainoa poikkeus on naisten puolimaraton; naiset voivat halutessaan soutaa täyden maratonmatkan (ilman SM-arvoa) ja aika SM-arvoiselle puolimaratonille voidaan ottaa väliaikana. Käytännössä soutaja antaa silloin tasoitusta kilpasiskoilleen n 2-3min.

 

K: Voinko soutaa ilman lisenssiä SM-kisan ulkopuolella?

V: Kyllä. Ergomaraton on Open-kisa, joka tarkoittaa, että lisenssittömät soutajat kilpailevat omassa sarjassa. SM-mitali edellyttää etukäteen maksettua lisenssiä.

 

K: Onko juomalaitteen käyttöön mitään rajoitteita ? Voiko ergon päältä pysähtyä venyttelemään kesken suorituksen ?

V: Jokainen voi huolehtia oman huoltonsa juominen mukaanlukien parhaaksi katsomallaan tavalla. Jos on letkut käytössä niin siinä säästää muutamia sekunteja. Juominen onnistuu kyllä ihan "kannustakin" kunhan astia on sellainen, että sieltä on helppo/nopea kaataa nestettä suuhun. Pyritään siihen, että jokaisella soutajalla olisi vieressään pieni jakkara, jonka päältä eväitä on helppoa ottaa tarvittaessa. Soudun voi myös keskeyttää oikoakseen puutuneita jäseniä, mutta kello käy koko ajan.

K: Käytetäänkö kisassa Online kisaohjelmistoa (esim Time-Team)?

Maratonkisassa ei käytetä kisaohjelmistoa käytännön syistä. Soutajat on jaettu lähtöryhmiin ja monitoreita ei ole kytketty yhteen. Soutaja näkee omalta näytöltään mm oman keskivauhtinsa ja jäljellä olevan matkan. Huoltajat ja järjestäjät kertovat väliaikatilannetta.